Варіанти обробки стелі, їх переваги і недоліки

отделка потолка Натяжна стеля від виробника, натяжні стелі і комплектуючі, доставка по Україні монтаж у Хмельницькому

При ремонті квартири постає питання обробки стелі. Який вибрати стелю? Які типи стель бувають? Які переваги та недоліки у них бувають?

Найбільш поширені типи обробки стель:

– Обштукатурені і пофарбовані.

– Клейові.

– Підвісні.

– Гіпсокартонні.

– Натяжні стелі.

– Обштукатурені, зашпатльовані і пофарбовані стелі. Такий тип стелі вважається традиційним. Спочатку ретельно знімається стара оздоблення стелі (побілка, фарба, шпалери) шпателем або змиванням водою. Далі треба зашпаклювати стеля, вирівнюючи його і замазуючи усі дірки, прибираючи невеликі виступи. Для створення гладкої поверхні можна пройтися наждачним папером і заґрунтувати. Завершальним етапом є фарбування або наклейка шпалер, можна наклеїти шпалери під фарбування.

Переваги: ​​стеля дихає. Доступно для виконання своїми силами, не звертаючись за допомогою фахівців.

Недоліки: тривалий підготовчий процес, тому як після кожного етапу стеля повинна висохнути. Багато бруду, меблі та підлога треба закривати. Можуть з’явитися тріщини, особливо в місцях стиків плит.

– Клейові стелі. Готові панелі з пінопласту квадратної або прямокутної форми наклеюються на стелю. Лицьова сторона таких плиток буває різною: під шпалери, камінь, дерево, ліпнину. Такі плитки слід наносити на заздалегідь прогрунтувати поверхню.

Переваги: ​​плитка недорога, обклеїти можна легко і швидко, самостійно, не маючи навичок.

Недоліки: шви між плитками будуть помітні. Якщо стеля була не очищений, а плитка тонка, то старий колір стелі може просвічувати.

– Підвісні стелі більш популярні. Спочатку робиться каркас. Для цього спеціальними гачками кріпиться до стелі попередньо зібрана сітка. Плити вставляються в цей каркас. Плити виготовляються з мінерального волокна, який володіє міцністю, звуко- і теплоізоляцією. При виборі плитки, щоб вона потім не деформувалася, вибирати треба від одного виробника – плитку і сітку.

Переваги: ​​заховати можна за ними всі дроти, вмонтувати в них будь-які датчики, вентиляцію, при цьому до них буде забезпечений доступ. Не потрібно вирівнювати або очищати стелю. Можна за ними прокласти тепло- і звукоізоляційні матеріали. Така плитка – легка, встановлювати необтяжливо.

Недоліки: бояться води, тому небажано їх монтувати у вологих приміщеннях.

– Гіпсокартонні стелі. Листи гіпсокартону кріпляться на каркас з металевого профілю, які кріпляться спеціальними підвісами до стелі. Після монтажу шви між плитами треба зашпаклювати, прогрунтувати і пофарбувати. Щоб листи гіпсокартону чи не деформувались, їх не можна ставити на ребро, тільки лежачи. Вони бувають вологостійкі і невологостійкі.

Переваги: ​​стеля виходить гладкий, шви і стики не помітні. За ними можна легко заховати дроти.

Недоліки: листи важкі, одній людині не впоратися. Та й монтаж тривалий. Іноді можуть з’явитися тріщини в місці стику листів.

Натяжні стелі – сучасна обробка стелі виконується з тканинної і ПВХ-плівки. Монтується він після того, як наклеєні шпалери. Для монтажу необхідні спеціальні інструменти, тому без допомоги фахівців не обійтися. Висота кімнати не зменшується, так як монтується на 2-4 см від основної стелі. Величезна різноманітність кольорів. Світильники підходять практично будь-які.

Переваги натяжної стелі: він привабливий і практичний. Легко миється, поверхня ідеально рівна, немає стиків і швів. Йому не страшна вода. За ним легко ховаються всі комунікації. Монтується швидко протягом декількох годин. Відсутня пил і бруд. Якщо сусіди зверху заллють водою, така стеля утримає до 100 літрів, повиснувши міхуром в місці скупчення води. Коли вода буде видалена, міхур треба просушити – і він знову стане колишнім. Володіє звуко- і теплоізоляцією.

Недоліки: механічні дії становлять небезпеку.

Різноманітність оздоблень стелі дає простір фантазії дизайнерським розробкам, що дозволить зробити свою квартиру або будинок неповторним і комфортним для проживання.