Проблема тріщини на стелі і стінах

натяжной потолок Натяжна стеля від виробника, натяжні стелі і комплектуючі, доставка по Україні монтаж у Хмельницькому

Тріщини на стелі і стінах – це одна з основних бід і прикрощів, як новоселів, так і людей, які проживають в своїх квартирах і будинках десятиліттями. Ця проблема породжує два основних питання: «Чи можна уникнути появи тріщин? Як від них можна позбутися за мінімальними витратами? ».

Умовно причини появи тріщин на стінах і стелі можна розділити на 2 види: деформація підстави і деформація штукатурного шару. Для виявлення причини появи тріщини, потрібно «розібрати» декоративний шар обробки (фарба, шпалери), а також відбити частину штукатурки і подивитися, чи є тріщина на підставі. Підставою вважаємо панель будинку, ГС блоки, стик однорідних або різних матеріалів.

Причини деформації підстави (стіна, стеля)

1. Температурні розширення будівельних матеріалів.
У цьому випадку правильно буде сказати про різницю коефіцієнта теплового розширення різних матеріалів. Стіна, основа якої виконана з однорідного матеріалу (наприклад, один вид блоків) практично не схильна до деформації через теплових розширень. Інше питання, коли стіна на своєму протязі складається з різних матеріалів (наприклад, моноліт, а потім газосилікатний блок, або шлакобетонних блок, а за ним цегла). У цьому випадку ймовірність поява тріщини на місці стикування цих матеріалів досить висока.

2. Неправильна технологія будівництва.
Часто в процесі будівництва через недотримання технології, а також будівельного матеріалу низької якості, стики між стінами або плитами перекриттів будинків можуть бути закладені без належного армування. Замість повноцінного заповнення пустот будівельники затикають їх сміттям або просто пакетами. Досвід показує, що тріщини з плином часу дає і неправильна кладка блоків або цегли (замість шахової укладання, блоки укладають один на один або з дуже малим зміщенням). Особливо часто тріщини при неправильній роботі каменяра з’являються близько стику перемичка (балка над прорізом) – стіна.

3. Усадкові процеси, пов’язані із загальною деформацією будівлі.
В цьому випадку можуть бути як природні причини, так і прорахунки при проектуванні. Закладати відразу тріщини можна, якщо вони зберігають свою ідентичність і не розростаються. Якщо ж тріщини постійно знаходяться в русі, то позбутися від них буде дуже складно. Кращим варіантом в обробці для приховування рухомих тріщин на стелі буде – натяжна стеля, для стін – дерев’яні, коркові і «рідкі» шпалери.

Причини деформації штукатурного шару.

1. Неправильна підготовка стіни перед оштукатурюванням.

Погана адгезія !!! Ось головна причина деформації штукатурного шару. Погана адгезія (зчеплення поверхонь різнорідних твердих та / або рідких тіл) може бути пов’язана, як з відсутністю грунтовки перед оштукатурюванням, так і з перевищенням допустимого шару штукатурки без застосування армуючих матеріалів. Допустимий шар штукатурки і шпаклівки не однаковий у різних будматеріалів одного і того ж класу. Як правило, чим товще шар, який за технологією нанесення допускає виробник, тим дорожче матеріал.

2. Стрімкий пересихання штукатурного шару при проведенні робіт.
Справа в тому, що при оштукатурюванні, готову поверхню необхідно періодично зволожувати. Якщо цього не зробити, виникнуть дрібні тріщини. Невеликі тріщини можуть з’явитися при «штучній сушці» оштукатурених поверхонь, при різких перепадах температур (особливо при роботі на балконі або лоджії).

Усунення тріщин на стінах і стелі.

Тріщини, що виникли в результаті деформації підстави, закладати поверхневим способом – безглуздо. Найефективніше рішення, це армування. Найоптимальніший спосіб полягає в демонтажі шару штукатурки в області тріщини (розшивання), далі перетяжка фасадної сіткою з відповідним клеєм, а вже потім оштукатурювання поверхні. Допускається перетягування фасадної сіткою і по верху штукатурки, але це призведе до легкого бугра, що при високих вимогах в статусних ремонтах не прийнятне. Хоча в ремонтах з бюджетом «Економ» і «Стандарт» до такого урізаному варіанту вдаються часто.

Тріщини, що виникли в результаті деформації штукатурного шару, закладаються двома способами. Якщо деформація штукатурки сталася через погану адгезії, т. Е. Стіна стала «простукують», тоді буде потрібно демонтаж штукатурки і нанесення її з правильною підготовкою.

Дрібні тріщини через невелику деформації штукатурного шару без проблем сховаються шпаклівкою або навіть щільними шпалерами (наприклад, на флізеліновій основі). Однак якщо сама технологія нанесення чорнових оздоблювальних шарів була порушена грубим чином, з плином часу шпаклівка може просто відійти шматками при черговому переклеюванні шпалер або сильних звукових коливаннях основи (при тріщинах на стелі).

Найскладнішими є тріщини, що виникли при деформації стіни або стелі. Якщо на стадії чорнових робіт Ви помітили тріщину, що йде від підлоги до стелі, або майже через всю стелю, не ризикуйте! Заздалегідь продумайте страхувальний варіант чистової обробки. Адже навіть при належному усунення тріщини зараз, ніхто не дасть гарантію, що вона не з’явиться через кілька років при початку, наприклад, будівництва будинку навпроти або ремонту у сусідів зверху. Кращим варіантом в обробці для приховування рухомих тріщин на стелі буде – натяжна стеля, для стін – дерев’яні, коркові і «рідкі» шпалери. Це треба врахувати ще на стадії розробки дизайн-проекту.

Правильно оцінивши чорнову обробку квартири і стан самого будинку, Ви можете зробити вірний вибір фінішних оздоблювальних матеріалів. З розумом зроблений, навіть в перші кілька років «життя вдома», ремонт буде ідеальним роками. Не варто, бояться тріщин в новобудовах, і жити кілька років без плитки у ванній кімнаті. Нова квартира хороша саме своєю новизною. Звертайте увагу на деталі під час ремонту, і Ваш інтер’єр буде Вас тільки радувати.