Деякі подробиці про натяжні стелі

полотно натяжного потолка Натяжна стеля від виробника, натяжні стелі і комплектуючі, доставка по Україні монтаж у Хмельницькому

Натяжні стелі широко відомі, але не всі знають, як вибрати необхідне полотно, в яких умовах його треба використовувати і як за ним доглядати. Наша стаття допомагає заповнити ці прогалини і отримати стелю вашої мрії.

Деякі подробиці про натяжні стелі.

Натяжні стелі стрімко входять в моду і багатьох хвилює питання їх вартості. Ясно, що колір не впливає на ціну натяжної стелі, а ось фактура – вельми серйозно задає вартість. Одна справа, якщо в якості полотна використовується «сатин», і зовсім інша, якщо це «матовий» або «глянсовий» стелю. Причому, натяжна стеля стрімко дорожчає зі збільшенням кутів. Якщо приміщення має складний периметр, то вартість натяжної стелі в такому випадку може відрізнятися від стандартного випадку (з чотирма кутами). Здорожують роботу округлі кути і складна геометрія стелі, опалювальні стояки в приміщенні – кожен «обвід» комунікації вимагає вимірювань і крою, як і кожен світильник, люстра та інше обладнання. Так що не варто клювати на рекламні ціни на натяжні стелі, які мають на увазі вартість квадратного метра стандартного прямокутного полотна. Як тільки додасте до суми все, що нарахують на місці, роблячи конкретні виміри і розрахунки, що враховують всі нюанси житлового приміщення, реклама відразу згасне на цьому тлі. Не кажучи вже про багаторівневих і купольних, хвилястих і горбистих, інших екзотичних стелях.

Висновок простий: якщо ви хочете мати оригінальний стеля, то зробіть по чотирьом стінам гіпсокартонні короби з підсвічуванням, а центр приміщення – у вигляді натяжної стелі. Так ви підете від великої площі полотна, заховаєте все стояки і комунікації за коробами, обійдетеся тими світильниками, які розміщені лише на коробах. Та й виграш в грошах може досягати 2-2,5 разів, що цілком непогано для будь-якого господаря.

Чому не можна натяжні стелі зібрати самостійно? Можна, але де взяти для цього спеціальне обладнання? Полотно з поліефірної тканини (полотна полістиролу, який просочений поліуретаном) або плівки ПВХ можна купити, а от обладнання буде вам явно не по кишені. Хіба що взяти його в оренду або попросити у хорошого друга-будівельника.

ПВХ-плівка випускається шириною від 130 до 220 см, і якщо буде потрібно більш широке полотно, то його можна отримати склеювання декількох вузьких. Така плівка дуже міцна, хоча її товщина мала і лежить в межах всього декількох десятих міліметрів. Вона витримує пристойний тиск, не пропускає воду і світло (якщо це треба), має різну відбивну здатність. Протипожежні, володіє пружністю і еластичністю. Але є і недоліки: при нагріванні вище 70 градусів вона починає сильно розтягуватися, що веде до провисання стелі. Звідси висновки: не можна допускати перегріву приміщення з такою стелею, потужність вбудованих світильників повинна бути мінімальною. Низькі температури призводять до прямо протилежного поведінки полотна: воно стискається і стає жорстким, при температурі 35-40 градусів зазнає руйнування. Зате є вибір більше сотні кольорових гам і відтінків, плюс, фактура може бути матовою або глянсовою, під шкіру або оксамит, дерево або мармур, метал або пластик, навіть з тисненням.

Ще один недолік: «боязнь» гострих предметів, уколів і проколів. Тому, мийте полотно натяжної стелі тільки м’якою губкою або ганчіркою, не роблячи різких і імпульсивних рухів.

Поліефірна тканина, про яку ми говорили на початку статті, має дуже малу товщину. Зате її ширина становить 400 см, це дає можливість обійтися без швів. Якщо потрібно, полотна з’єднують спецпрофілів або зшивають. Стеля з такої тканини влагостоек, має високу міцність, але під дією високих температур вона не розтягуються, як ПВХ, а стискається – це важливо пам’ятати, щоб не допустити помилок у використанні. Звідси і правило монтажу: плівки ПВХ спочатку розігрівають, а потім натягують, а поліефірні тканини спочатку натягують, а потім нагрівають, щоб вони натягнулися. Термореактивний поліуретан, використовуваний в якості просочення, якраз і змушує тканину стискатися.

Тканина добре фарбується, тонується, на неї відмінно лягають будь-які малюнки і зображення – можна сканувати фото, репродукції і що завгодно. Що цікаво? Те, що при низьких температурах це матеріал не втрачає своїх властивостей – до мінус 30 градусів він еластичний і пружний. Ось чому в неопалюваних приміщеннях застосовують саме такі стелі. Навіть на лоджіях і балконах він себе відмінно відчуває. Але ось для стель складної форми такий матеріал не піде. Тому виходом буде застосування ПВХ-плівок.

У висновку кілька слів про використання склотканини для натяжних стель. Її натягують на каркас без всякого нагрівання, потім фарбують вододісперсійними фарбами. Склотканина, на жаль, не тримає воду, застосовується в експериментальних цінах і не має ніякої гарантії якості та надійності. Вообщем, не зв’язуйтеся з нею, якщо не хочете, щоб приміщення, тим більше житлове, перетворилося на експериментальний майданчик.